День боротьби за права кримськотатарського народу

Цей день пам'яті в Україні відзначається щорічно 18 травня у річницю депортації кримськотатарського народу.

Насильницьке виселеннякримськотатарського народуз їхньоїісторичної батьківщини, здійснене упродовж18-21 травня1944року радянським тоталітарним режимом. У результатіетнічної чисткивідомства держбезпекиСРСР та таємна поліція за наказомЙосипа Сталінадепортували 191044кримських татару віддалені регіониРадянського Союзу— від північногоПриураллядо республікСередньої Азії. Примусове виселення здійснювалось підрозділамиНКВС: чоловіків та жінок, дітей, людей похилого віку зігнали до залізничних вагонів, які до того використовувалися для перевезення рогатої худоби, і 70 ешелонами відправили за кілька тисяч кілометрів від рідної домівки. Кримські татари стали одним із десятиетносівСРСР, яких не оминула сталінська політикадепортації народів.

Під час депортації загинуло близько 8000 кримських татар, ще десятки тисяч померли внаслідок суворих умов вигнання упродовж наступних років. Покинутими залишилися 80000 домівок і 360000 гектарів землі, всі запаси продовольства, десятки тисяч тонн сільськогосподарської продукції. Сталін прагнув знищити всі сліди присутності кримських татар і в наступнихпереписах населеннязаборонив будь-які згадки про дану етнічну групу.

До 2004 року значна кількість татар повернулися до Криму, вони становлять 12% населення півострова. Місцева влада не допомагала в їхньому поверненні, або в отриманні компенсацій за землі, які вони втратили.Російська Федераціяякдержава-правонаступникСРСР також не відшкодувала депортованим збиткиза втрачене майно і не провела судові процеси над особами, які відповідальні за насильницьке переселення. Депортація кримських татар стала символом страждань і гноблення малих народів Радянського Союзу, у її результаті кримці на 45 років позбавились етносоціального та етнокультурного середовища проживання, яке створювалося віками.

12 листопада2015Верховна Рада Українивизнала депортаціюгеноцидомі проголосила18 травняДнем пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.