До Дня української писемності та мови

День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Встановлене воно було 9 листопада 1997 рокуУказом Президента № 1241/97«Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українськогосуспільства».

Говори красиво: правильні наголоси в українських словах, які вас здивують.

Пропонуємо ознайомлюватися з особливостями української мови, які знадобляться у щоденному спілкуванні. Цього разу до вашої уваги – правильне наголошування. Здивуйте рідних своєю красивою вимовою!

Саме наголоси найчастіше стають каменем спотикання для багатьох із нас. Зізнаймося, і вдома, і на роботі ми далеко не завжди дотримуємося правильного наголошування. А якщо взяти до уваги те, що наголос в українській мові руховий то деякі слова потрібно просто запам’ятати.

Корисна шпаргалка із правильними наголосами у частовживаних словах. Гайда!

/Files/наг2.jpg/Files/наголос1.jpg/Files/3.jpg/Files/4.jpg/Files/5.jpg/Files/6.jpg/Files/8.jpg/Files/7.jpg /Files/10.jpg

Говори красиво: 10 українських слів, які замінять наш суржик

До вашої уваги особливі українські слова, які замінять надокучливий суржик у щоденному житті. Здивуйте рідних своєю багатою мовою!

Поповнюйте свій словниковий запас дивовижними українськими словами, вживайте їх на відпочинку і на роботі, і ви вразите людей своєю начитаністю. Гайда!

/Files/чепурний.jpg ЧЕПУРНИ́Й– чистий, акуратний, охайний; який завжди стежить за чистотою житла, за своїм зовнішнім виглядом. Не забудьте причепуритися і ви =)

/Files/клопіт.jpg КЛО́ПІТ– неспокій, хвилювання, тривога; робота, яку важко виконати. Не ускладнюйте своє життя і не беріть на себе зайвий клопіт, навіщо воно вам?

/Files/чимчикувати.jpg ЧИМЧИКУВА́ТИ– йти або дуже швидко, або дуже повільно. Уже потепліло, тому саме час чимчикувати на роботу пішки. Більше ніяких маршруток чи автівок!

/Files/гармидер.jpg ГАРМИ́ДЕР– вживається у значенні метушні, крику, шуму, словом, безладу. Знайома ситуація, погодьтеся!

/Files/подейкувати.jpg ПОДЕ́ЙКУВАТИ– говорити, розповідати що-небудь про когось, щось; передавати чутки, поголоски. Агов, а це, раптом, не ваша улюблена справа?

/Files/оказія.jpg

ОКА́ЗІЯ– дивний, незвичайний випадок, пригода; урочиста подія, здебільшого, непередбачувана, та головне – щоб приємна.

/Files/метикувати.jpg МЕТИКУВА́ТИ– так кажуть про здатність людини думати (а це не всі практикують). Ось ще гарні синоніми: мудрувати, кумекати, мізкувати.

/Files/напрочуд.jpg НАПРО́ЧУД– вживайте це слово, коли хочете на чомусь зосередити увагу. Воно використовується в значеннях “надзвичайно”, “дуже добре”, “чудово”, “навдивовижу”.

/Files/ще б пак.jpg ЩЕ Б ПАК– додайте експресивності сказаному та підкресліть значення потрібного вам слова цим вигуком. Вийде ефектно, рекомендуємо.

/Files/годі.jpg ГО́ДІ– те саме, що “досить”, “вистачить”. Годі сумувати та сидіти вдома, є значно цікавіші заняття, наприклад, вдосконалювати свою українську мову. Нумо за справу!

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.